tisdag 25 januari 2011

Fotobok om Västerås






Boken om Västerås. Västerås Stad. 2010. (146 sidor och 70 fotografier). Boken finns även i en engelskspråkig version.


Västerås Stad har gett ut en fotobok. Det är Västerås Stads egen fotograf, engelsmannen Clifford Shirley, är den som har tagit alla bilder, förutom en. Han har fotograferat kändisar som Cliff Richard, Johnny Cash med flera. 1990 flyttade han med flickvännen till hennes hemstad Västerås.

- Jobbet i Stadshuset är det bästa jag haft. Det har samma spännvidd med stadens olika verksamheter som tidningsfotograferande, men man slipper tidningsstressen med alla manusstopp, sade Clifford Shirley i en intervju i Västerås stads personaltidning Stadsperspektiv.
Nu är det inte Clifford Shirley som har valt ut bilderna till Boken om Västerås, utan reklambyrån Kraft&Kultur från Stockholm, som har även skrivit och formgivit boken.

Boken är en kombination av presentbok, fotobok och reportagebok. Syftet med boken är att marknadsföra Västerås. Texterna i boken är bra och välskrivna. I reklamboken om Västerås vill beställarna lyfta fram att Västerås är en bra stad för invandare, handikappvänlig, sportstad, en industristad på frammarsch och en musik- och kulturstad. Tolv personer har intervjuats, 60 % män och 40 % kvinnor, bland annat innebandystjärnan Karolina Widar, en invandrarkvinna och en invandrarman, en fågelskådare, en från Bombadier, flera kulturpersonligheter. Poeten Tommy Thuresson säger i boken:

- Tomas Tranströmer bodde på Infanterigatan och Lars Gustafsson bodde ett stenkast därifrån. Trots att Bo Setterlind bodde i Strängnäs ville han bli begravd här i stan och ligger på Wallinska kyrkogården vid domkyrkan. Det finns en stark litterär tradition här.

Nackdelen med en reportagebok där man intervjuar människor är att boken är ”död” efter tio år. Då blir boken som ett historiskt tidsdokument kring 2000-talets första år (fast vad gör det då Västerås kan göra en ny bok vart tionde år). Ett exempel är den så kallade historieboken om Surahammar Från brukssamhälle till bruk och samhälle: Surahammars kommun 1950-2000 som skulle berätta om 1900-talets andra hälft. Där hade man intervjuat ett stort antal människor. Boken blev ett nedslag om livet i Surahammars kommun i slutet av 1900-talet.
Bildmässigt är det en skiftande kvalitet från rena pressbilder till vykortsbilder. Några bilder är lite mer spännande än andra, som bilden på B-G. Broströms konstverk ”ASEA-strömmen” vid Stora Torget i kvällsbelysning och är uppslaget på ett uppslag (sidorna 6-7). Likaledes Västerås skyline i motljus (sidorna 24-25) och i nattljus (sidorna 50-51). Dessutom en sommarbild med ett par ungdomar på en motorbåt, i mitten syns Elbafärjan och i bakgrunden syns husen på Lillåudden. Den skulle lika gärna varit tagen på franska Rivieran om man inte såg Elbafärjan.
Boken går att köpa på Västerås Turistbyrå:
http://www.vasterasmalarstaden.se/presenttips_a2556_s736.html
Läsa mer: Hjelt, Michael 2010. Engelsmannen Clifford Shirley, fotografen som fotograferade kändisar och på senare år Västerås stads verksamheter. Nu går han i pension. Stadsperspektiv Nr 2 (maj) 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar