torsdag 19 augusti 2010

ETC-fotograferna (1). Lärjungarna



Ur Metallarbetaren 1989. Foto: Jouni Tervalampi
.
.
.
.
.
.
.
.
.

ETC-fotografernas lärjungar
Av Jouni Tervalampi 2010©

- Jag hade läst ETC och ville fotografera världen som Hatte Stiwenius, Anders Petersen och Håkan Elofsson, sade fotografen Annica Karlsson-Rixon i en intervju till Fotografiskt tidskrift.

Orden kunde lika gärna varit mina. Om Hatte Stiwenius (1949-2007), Anders Petersen och Håkan Elofsson var mästerfotografen Christer Strömholms (1918-2002) lärjungar, så var vi som var kring 25 år i mitten på 1980-talet ETC-fotografernas lärjungar, eller var väldigt influerade av deras bilder.
Gyllene 1980-talet var svensk reportagefotografis största högperiod. ”På åttiotalet exploderade svenskt bildberättande och var imponerande. Kameran var då ett verktyg för tusentals, idag kan vi räkna de aktiva berättarna i hundratal.”, skrev Johan Ehrenberg i ETC.se
Jag var en del av den stora reportagefotografieran .
Mellan 1978-1984 arbetade jag på på SJ:s huvudverkstad i Tillberga. I Ellaget, där jag var placerad, var den en jobbarkompis, Ingemar Eliasson, som var väldigt bildintresserad och såg de bra bilderna utan han själv var fotograf. Han har ett öga för bilder. Han liksom alla andra unga som arbetade på verkstaden hade vi ett väldigt musikintresse. Det man lyssnade i sin ungdom brukar man ta med sig resten av livet. Det blir nog ingen dragspelsmusik på ålderdomshemmen när jag blir pensionär, där kommer punk- och rockmusik spelas.
1979 bytte tidningen Partisano namn till ETC. Ingemar prenumerade, eller köpte tidningen i kiosken. Han klippte ur fotografier och ramade in de och hängde de som tavlor på väggen. ETC målsättning var att satsa på bildreportage. Speciellt ett nummer av ETC kommer mycket väl ihåg (för jag har det kvar) var nr 13 1982. Journalisten Micke Jaresand och fotografen Håkan Elofsson hade gjord ett reportage om den engelska rockgruppen Siouxsie & The Banshees. Ingemar Eliasson hade tagit med tidningen med till jobbet och visat. Sade ungefär: - Så här ska du ta rockbilder! Det handlar inte bara att rockmusikerna bara står på scen.
Framför allt visade han Håkan Elofssons bild när en kille tittar leende på sångerskan ben med nätstrumpor. I bildtexten står det: “Hela konserterna stirrar han på henne med vilda ögon och sjunger med i nästan alla texter.”

Jouni Tervalampi fotohemsida: http://medlem.spray.se/jaaaaa/Photo.html




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar